• Confidential Client - Lexington Laboratories and Office Expansion
  • Confidential Client - Lexington Laboratories and Office Expansion
  • Confidential Client - Lexington Laboratories and Office Expansion
  • Confidential Client - Lexington Laboratories and Office Expansion

Confidential Client

- Orrville, OH

Creative Leads

Domokur Architects worked with the Research and Development team at a product plant to convert an existing warehouse/storage building into a new lab and supporting office space. Early in the demolition phase it was discovered that the load bearing masonry walls did not have any (vertical or horizontal joint) internal steel reinforcing. To structurally incorporate the design of new windows the entire building had to be structurally reinforced. Masonry remediation required complete shoring of the entire roof system while steel tube bracing was installed 10' on center to laterally anchor existing load bearing masonry. Over half of the east wall's CMU along with sections below roof beam bearing was removed and re-installed with proper reinforcing. Miscellaneous roof patching, brick veneer tuck pointing, lintel repair and additional brick veneer ties/anchors were also required. The plan consisted of a 1,000 S.F. lab space directly connected to the existing pilot plant. The lab design incorporated the coordination of Owner equipment to effectively use the space while maintaining space for future growth and provided efficiency to the Owner’s procedures. The office area consisted of a combination of private and open office with conference and gathering/kitchenette space. Another requirement of the design was to incorporate a new entrance accessible from the exterior to allow visitors direct access without having to go through the existing plant. The plan was developed around incorporating new windows and skylights strategically placed to allow natural lighting while controlling undesirable views of surrounding industry. The project included the raising of the existing slab on grade to align with the adjacent pilot plant floor.