• Camp Crestridge for Girls
  • Camp Crestridge for Girls
  • Camp Crestridge for Girls
  • Camp Crestridge for Girls
  • Camp Crestridge for Girls

The Master Plan for Camp Crestridge for Girls was completed by Domokur Architects in 2012, concurrently with the Master Plan for the nearby boys’ camp, Camp Ridgecrest. The camp is located on 33 acres of a steep sloping site near the Ridgecrest Conference Center in Ridgecrest, NC. The primary objective of the master plan was to allow the land and facilities to be best utilized and to fulfill the Camp’s mission while significantly increasing camper capacity from 250 to 450. Due to the development constraints of the site, this required expansion of camper housing and program activities on top of the mountain ridge away from the center of camp while also renovating and expanding existing facilities to fit within the available space. New development on top of the ridge now takes advantage of beautiful mountain views and is easily connected back to camp by a central stair system integrated with program decks.
Domokur Architects was involved in the design and construction of several facilities to accommodate the entire camp as a part of the multi-phase implementation of the master plan. The expansion of the Dining Hall posed unique challenges because of the location (top of a slope - surrounded on three sides by the main camp access road). The design takes advantage of the location by providing much needed covered multi-purpose space and additional program areas on the lower level below the dining area. The upper level maintains the rustic, seasonal feel of the original building; including screened openings and exposed wood trusses similar to the original structure, while now providing seating for 600. The lower level includes a fully conditioned cooking classroom and staff lounge with covered open air drama den and activity area. Space for program storage, general storage, and laundry is also provided in the original lower level of the building.
Domokur Architects also designed the renovation and expansion of the Chapel. The existing structure and stone bell tower were preserved by replicating the existing wood structural system and expanding to the sides and rear of the building to provide seating for 600 and a small stage. While fully covered, the original windows of the side walls were removed to create an open air building. The existing stained glass window with the camp crest was relocated in a new stone wall as the backdrop to the stage.
The Camp’s fire circle and seating overlooking the lake was expanded as part of this first phase of implementation as well. Taking advantage of the natural slope, fixed benches with gravel lined stairs and seating areas were designed to accommodate 600 with an accessible seating area at the top creating a more formal amphitheater setting.
While not responsible for the architectural design of other projects included in the master plan implementation, Domokur Architects provided guidance on siting of new cabins and Activity Field as well as design guidelines for the new covered riding arena, aquatic complex, and crafts building to ensure consistency with the master plan and appearance standards throughout camp.